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US. Depoarment 800 Independence Ave , S W
Washington, D C. 20591

of Transportafion

Federal Aviation
Administration

PR 27 200G

Mr. Robert Hackman

Sr. Technical Specialist

Aviation Services Department

Aircraft Owners and Pilots Association
421 Aviation Way

Frederick, MD 21701-4798

Dear Mr. Hackman:

This is a follow-up response to your letter dated April 26,
1999, to the Office of the Chief Counsel, Federal Aviation
Administration (FAA), regarding the definition of "“dual
controls” under 14 CFR section 91.109(a) (section
91.109(a)). Specifically, you asked whether toe brakes are
required to be accessible to the right seat of the aircraft
when toe brakes are accessible to the left seat of the
aircraft or whether it is sufficient that a hand brake or
parking brake is accessible to the right seat of the

aircraft.

In my letter of response to you, dated July 29, 1999, 1
addressed the issue of whether the controls accessible to
the right seat of the aircraft had to be identical to the
controls accessible to the left seat of the aircraft under
the definition of “dual controls” (secticn 2i.109(a)). I
stated that the term “dual controls” under section

91.109 (a) means that the operating controls accessible to
the right seat of the aircraft must be capable of '
performing the same function as the operating controls
accessible to the left seat of the aircraft, not that the
operating controls must be identical. I did not address
the issue of whether brakes were a required operational
control under the definition of “dual controls.”

In recent weeks it has come to my attention and the Flight
Standards Service (AF5) that this interpretation implies
that brakes are required controls under section 91.109(a) -
It has been long-standing AFS technical position that
brakes are not required controls under section 91.109(a).
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The term “dual controls” under section 91.109(a) refers to
flight controls (e.g. pitch, yaw, and roll controls).
These flight controls are the only required dual controls
for purposes of meeting the requirements under section
91.109(a)- :

For years flight instructors have given flight instruction
in aircraft that do not have braking systems accessible to
poth the left and right seat of the aircraft. It was not
my intention to change this long-standing technical
interpretation of what constitutes “dual controls.” I hope
this clears up any misleading implications. This
interpretation has been coordinated with AFS.

Sincerely,

Ak, MoV

Donald P. Byrne
Assistant Chief Counsel
Regulations Division




